Chaussons aux pommes

Franska bakverk handlar mycket om smör. Smördegar, smörkrämer och smör i nästan allt 😉 Franskt smör är väldigt gott!
Det här är ett recept med smördeg, alltså lätt att åstadkomma eftersom det finns färdig smördeg att köpa. Vill du kavla din egen smördeg så gör gärna det.
Jag kavlade min på bästa franska vis som jag lärde mig i Paris på 80-talet 🙂

Chausson betyder toffla, en lätt sko eller sandal. Pommes är äpplen.
Så vad man gör är att man fyller smördegen med ett gott äppelmos. Jag kokade ett på äppelsorten Transparente blanche. Efter konstens alla regler så kanderade jag även små äppeltärningar i farinsocker som jag blandade med äppelmoset.

Formen på Chausson är en oval 17 x 12 cm, lätt att rita upp på en bit kartong och använda när du skär ut smördegen. På ovalen lägger du en klick fast äppelmos fuktar kanterna runt om och viker ihop till en halvmåne.
Pensla med uppvispat ägg och skär fina mönster med en vass kniv.
Grädda i 200 grader cirka 20 – 30 minuter beroende på tjockleken på din smördeg.

Enkelt och snabbt om du vill bjuda på franskt!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: